Banca Naţională a România a anunţat că această săptămână va nota o creşterea a leului românesc în raport cu Euro, după minimul istoric de 4.3783 leu/euro atins vineri.
Valoarea leului după şedinţa de vineri nu l-a îngrijorat pe analistul financiar, Cristian Cochintu, care a declarat pentru Agerpres că „Este o evoluţie normală după depăşirea pragului critic de rezistenţă din ultimii trei ani, 4,3 lei/euro, pentru că este o zonă de cumpărare atractivă pentru speculatori.” Acesta a precizat şi că e posibil ca aceasta să fie strategia BNR, de a lăsa cursul liber până spre finalul lunii, ceea ce va creşte interesul băncilor comerciale să acţioneze ca leul să fie mai puternic şi să marcheze dividendul la un curs mai bun. Din perspectiva analistului Cristian Cochintu, la finalul lunii martie cursul euro/leu se va situa între 4.25 – 4.3 lei/euro.
Vineri, Banca Naţională a României a anunţat cel mai slab curs al monedei naţionale în raport cu euro din istorie. Astfel, la începutul zilei de luni, leul a fost tranzacţionat la cotaţii uşor peste 4.38 unităţi faţă de euro. Însă pare să fi devenit obişnuinţă pentru leu ca în cea de-a doua parte a lunii martie să se întărească spectaculos faţă de începutul lunii, aceasta şi pentru că martie este luna care marchează dividendele. Acest lucur s-a putut observa şi în 2010 când pe data de 25 martie, leul s-a întărit cu 8.2% faţă de prima jumătate a lunii, dar şi in 2011 când creşterea a fost de peste 2%. Anul 2009 a fost singura excepţie din acest punct de vedere când leul s-a întărit cu 0.34% în prima jumătate, cel mai probabil din cauza pieţei.
Secretarul general al asociaţiei analiştilor financiari CFA România, Adrian Mitroi, a afirmat că „’Economia reală are nevoie de o monedă depreciată să-şi finanţeze exporturile şi să-şi facă consumul intern mai atrăgător. Însă are şi cel de-a doilea tăiş, economia financiară