* În două din ultimele trei şedinţe, prima de risc a ţării a coborât sub 300 de puncte, prag nemaiatins în ultimele şapte luni
* Leul este la un nou minim faţă de euro
Riscul de default al României s-a redus considerabil, în ultimele luni. Cu toate acestea, moneda naţională nu a dus-o foarte bine, în ultimele şedinţe, euro înregistrând, ieri, un nou maxim faţă de leu.
Prima de asigurare împotriva riscului de neplată (credit default swap - CDS) a ţării noastre a ajuns, vineri, la 299,57 punc-te. Acest lucru înseamnă că, pentru asigurarea unei expuneri de 10 milioane euro pe obligaţiuni suverane ale ţării noastre, investitorii trebuie să plătească 299.570 euro.
Miercuri, CDS-ul ţării noas-tre a coborât, pentru prima dată în ultimele aproape şapte luni, sub 300 puncte, la 297,55 puncte.
De la începutul anului, prima de risc a scăzut cu 32,93%. Faţă de perioada similară a anului trecut, CDS-ul este la un nivel mai ridicat cu 13,22 procente.
Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale ţării noastre s-a redus, de asemenea, de la începutul anului, ajungând, la 4,718 puncte, nivel care nu a mai fost atins de la finele anului 2007.
Analiştii consultaţi de ziarul BURSA ne-au declarat că valoarea primei de risc este puţin relevantă pentru costurile de finanţare ale ţării noastre.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a explicat că statul nostru se împrumută cu precădere de pe piaţa internă, unde CDS-ul este practic irelevant. În schimb, atunci când ieşim pe pieţele internaţionale, preţul plătit este mai mare decât cel indicat de către prima de risc, ne-a precizat domnia sa.
Analistul economic Călin Rechea ne-a declarat că, spre deosebirile de CDS-urile datoriilor din mediul corporatist, primele de risc aferente datoriilor suverane au o relevanţă redusă, din cauză că sunt puternic di