Multe efecte ale zahărului asupra sănătăţii omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool şi în unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Bătrânul Continent. S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate, ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate. Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul saţietăţii. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc ”low carb”, cel puţin la fel de eficiente ca regimurile hipocalorice, sărace în grăsimi.
Autori: a.b.
Multe efecte ale zahărului asupra sănătăţii omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool şi în unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Bătrânul Continent. S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate, ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate. Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul saţietăţii. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe