Consiliul Constituţional din Franţa se reuneşte luni în sesiune plenară, pentru a studia validitatea candidaturilor la preşedinţia Franţei. Ocazie cu care se va anunţa lista oficială a celor care vor putea concura la scrutinul al cărui prim tur e prevăzut pe 22 aprilie.
Zece candidaţi revendică faptul că au depus până vineri cel puţin 500 de semnături de sprijin din partea unor aleşi, condiţia numărul unu pentru a putea pretinde la un loc pe linia de start a prezidenţialelor franceze.
Preşedintele-candidat, Nicolas Sarkozy, socialistul François Hollande, centristul François Bayrou, ecologista Eva Joly, extremista de dreapta Marine Le Pen, comunistul Jean-Luc Mélenchon, troţkiştii Nathalie Arthaud şi Philippe Poutou, suveranistul Nicolas Dupont Aignan şi inclasabilul Jacques Cheminade.
Tot week-end-ul, specialiştii Consiliului Constituţional au verificat validitatea semnăturilor aduse de fiecare dintre aceşti candidaţi. Poate semna în favoarea unui singur candidat la preşedinţie oricare dintre cei circa 42 de mii de primari, parlamentari şi consilieri generali.
Odată validate aceste semnături, regulile jocului electoral se schimbă. Începând de marţi şi până la primul tur de scrutin, fiecare dintre candidaţi are dreptul la exact acelaşi timp de vorbire la radiourile şi televiziunile franceze. O regulă strictă, impusă şi cronometrată de Consiliul Superior al Audiovizualului, care-i favorizează în general pe candidaţii mici, neimportanţi, de care puţină lume auzise până astăzi.
Pentru capetele de afiş, însă, analiştii sunt de părere că opiniile s-au stabilizat deja. Deşi cota de popularitate a lui Hollande s-a erodat în ultima vreme, în timp ce a lui Sarkozy a crescut simţitor, sondajele de opinie îl dau în continuare mare învingător în turul doi din 6 mai pe candidatul socialiştilor francezi.
Consiliul Constituţional din Franţa