“În februarie acest an, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate aproape toată luna, cu minime care au ajuns la minus 20 de grade Celsius, s-a consumat cu 8% mai mult agent termic faţă de februarie 2011. Acesta este singurul motiv pentru care facturile au crescut în februarie”, a explicat, pentru Gândul, Mihai Becheanu, preşedinte director general al RADET Bucureşti, cel mai mare furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat din România.
Mai mult de jumătate din energia termică produsă în sistemul centralizat se pierde, până când aceasta ajunge la consumator. Aceasta este una dintre concluziile unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
“Printre municipiile care au înregistrat cele mai mari pierderi de energie termică în sistem centralizat în anul 2010 se numără: Reşiţa – 55%, Braşov -52%, Bacău – 43% Botoşani – 42% sau Brăila – 41% şi altele. Se observă că din localităţile enumerate sunt municipii în care mai mult de jumătate din energia termică produsă se pierde în sistem, până când aceasta ajunge la consumator”, arată sursa citată.
Prim-vicepreședintele PSD, Cătălin Leonte, a dezvăluit faptul că încălzirea orașului este doar o afacere derulată de administrația Scripcaru, în detrimentul banului public.
„S-a descoperit că CET Brașov a înstrăinat printr-un contract de vânzare-cumpărare către SC Tektron SA anumite bunuri care se aflau în gestiunea acestuia pe un contract pe 10 ani, cu plată în raTe trimestriale. Dar culmea SC Tektron SA închiriază aceleași bunuri înapoi către CET la o sumă mai mare cu 85.546 de lei, potrivit Curții de Conturi. Din această jonglerie financiară nu au de pierdut decât brașovenii”, a declarat Cătălin Leonte.
În plus, conform raportului Curţii de Conturi Braşov, CET nu a respectat clauzele contractuale referitoare la calcularea, actua