Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, recunoscută pentru rezerva pe care o are în a lansa mesaje optimiste, a asigurat că economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei", iar semne de stabilizare au devenit vizibile în zona euro şi SUA. Ea a avertizat însă că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea mondială, iar presa internaţională aduce în prim-plan riscurile care ameninţă economia, de la adâncirea crizei imobiliare în Spania şi implozia bulei proprietăţilor din Norvegia la posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de o nouă restructurare a datoriilor şi noi ajutoare financiare.
"Poate că economia mondială este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli", a declarat Lagarde, citată de Thomson Reuters. Şefa FMI apreciază că indicatorii economici din SUA arată ceva mai bine, iar UE a făcut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenţă externă de 130 miliarde euro pentru Grecia.
"În al doilea rând, preţul ridicat al petrolului devine o ameninţare pentru creşterea economică mondială. În al treilea rând, există un risc tot mai mare ca activitatea economică din statele emergente să încetinească pe termen mediu", a avertizat ea.
Preţul petrolului creşte de când tensiunile dintre Iran şi guvernele occidentale s-au amplificat din cauza programului nuclear iranian, riscând să scufunde şi mai mult în criză statele cu grave probleme de finanţare din Europa, printre care Grecia şi Spania.
Spania se adânceşte în criza imobiliară
În Spania, piaţa imobiliară continuă să se prăbuşească. Preţurile locuinţelor au înregistrat o scădere record de 11,2% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară di