Bursa de la Bucureşti şi-a revenit spre finalul săptămânii trecute, dar nu a reuşit să recupereze integral scăderile din şedinţa de luni, astfel că indicele BET a închis săptămâna cu o scădere de 0,7% faţă de sfârşitul săptămânii precedente.
Investitorii sunt foarte precauţi în această perioadă şi se uită cu atenţie pe pieţele externe, unde indicii se apropie din nou de maximele de la începutul anului, dar şi incertitudinile sunt în creştere, una dintre îngrijorări fiind evoluţia preţului ţiţeiului pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.
"Indicele BET a crescut cu aproape 22% de la începutul anului, în timp ce indicele BET-FI s-a apreciat cu 28%. Perioada este similară cu cea din 2010 şi 2011, când după 3-4 luni de creşteri piaţa a suferit corecţii de 20-30%. În acelaşi timp, la nivelurile actuale, raportul risc/randament este mai scăzut în comparaţie cu începutul anului, astfel încât, poate, unii investitori sunt mai precauţi şi evită să cumpere la nivelurile actuale", a declarat pentru ZF Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management.
Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,44%, în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) au asigurat 76% din lichiditate.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,4 milioane de lei (7,8 milioane de euro), de 2,6 ori peste rulajul şedinţei precedente.
Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 76% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (19,1 milioane de lei) şi cu acţiunile BRD (7 milioane de lei).
Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,587 lei, preţ în creştere cu 0,6%, iar titlurile băncii au avansat cu 2,33%, la 10,98 lei.
Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 6