Sarea iodată, cancerigenă? Membrii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică au cerut guvernanţilor să schimbe actuala lege care interzice comercializarea sării normale în magazine.
Vicepreşedintele Bio România, Dr. Pavel Chirilă a declarat pentru ştirile ProTV că nu e normal ca „să ne oblige Guvernul să mâncăm iod daca noi nu vrem sau daca noi nu avem nevoie”, mai ales că din spusele acestuia „excesul de iod duce la creşterea cancerului de tiroidă.” El a adus în discuţie şi problema persoanelor ce suferă de alergie la iod care nu au în momentul de faţă altă opţiune de înlocuire a medicamentului.
Pe de altă parte, medicii endocrinologi susţin că nu există un pericol real, întrucât cantitatea de sare iodată consumată zilnic de români nu este suficient de mare, chiar dacă depăseşte media europeană. Ei recunosc că există cazuri rare, dar care sunt vindecabile, iar efectele pozitive ale iodului în sare sunt mai mult numeroase decât cele negative.
În 2002, Guvernul a decis ca sarea comercializată să conţină obligatoriu iod, sarea normală putând fi achiziţionată în continuare doar de la anumite farmacii sau din magazine naturiste. Sarea normală rămâne opţională în industria alimentară şi în hrana animalelor potrivit Mediafax. Nu numai România se confruntă însă cu această situaţie, sarea normală fiind interzisă în alte 12 state în momentul actual. Sarea iodată, cancerigenă? Membrii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică au cerut guvernanţilor să schimbe actuala lege care interzice comercializarea sării normale în magazine.
Vicepreşedintele Bio România, Dr. Pavel Chirilă a declarat pentru ştirile ProTV că nu e normal ca „să ne oblige Guvernul să mâncăm iod daca noi nu vrem sau daca noi nu avem nevoie”, mai ales că din spusele acestuia „excesul de iod duce la creşterea cancerului de tiroidă.” El a adus în discuţie şi problema persoanelor