O femeie gravidă în 29 de săptămâni a apelat la chirurgia fetală pentru a-şi salva copilaşul nenăscut.
La o ecografie de rutină, o femeie gravidă în 29 de săptămâni din Bucureşti a aflat că bebeluşul ei încă nenăscut are o afecţiune foarte rară (hidrotoraxul fetal), care i-ar putea cauza moartea.
În plamânii fătului se acumulase lichid, iar dacă acesta ar fi crescut în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor. La naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potențial fatală.
Părinţii au fost de acord să apeleze la chirurgia fetală pentru a-i salva viaţa micuţului. Astfel, medicii au montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.
„Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afecţiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecțiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecționate, poate fi tratată intrauterin", a declarat Dr. Hadi Rahimian director medical la Spitalul de Obstretică-Ginecologie Regina Maria din Capitală.