Doar 2% din cazurile de femei discriminate sau victime ale abuzurilor ajung în justiţie. În realitate, însă, una din trei femei este victima discriminării la locul de muncă, arată un raport de cercertare realizat de profesorul Gheorghe Teodorescu (INSOMAR). "În cele mai multe dintre situaţiile de abuz şi discriminare la locul de muncă, victimele aleg strategii defensive şi renunţă să-şi apere propriile drepturi legale, iar credibilitatea justiţiei în privinţa rezolvării actelor de discriminare a femeii la locul de muncă este foarte scăzută (coboară spre cca. 20%)", se arată în studiu.
Deşi Constituţia stipulează că "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări" şi că "la muncă egală, femeile au salriu egal cu bărbaţii", femeile din România se află în continuare într-un dezavantaj vizibil, fie că este vorba de venituri, de participarea pe piaţa muncii sau de repartizarea responsabilităţilor în familie, după cum ne relevă sondajul INSOMAR realizat în cadrul proiectului "FEMINA - Formare pentru jurnalişti, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Naţională şi Advocacy pentru afirmarea egalităţii de şanse şi de gen".
Pentru a fi mai bine informaţi şi pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor dar nu ştiu de unde să îl ceară, proiectul coordonat de S.C. Blockbuster Media S.R.L., Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) şi Institutul Naţional pentru Studii de Opinie şi Marketing (INSOMAR) oferă consiliere juridică in cazuri de abuz în domeniul egalităţii de şanse.
Consilierea juridică se acordă on-line, prin e-mail sau pe pagina de internet a proiectului, şi presupune evaluarea din punct de vedere juridic a situaţiei, expunerea legislaţiei aplicabile, prezentarea căilor legale în vederea remedierii situaţiilor de abuz cu îndrumarea către instituţia împuternicită pentru fiecare si