Cursul de referinţă EUR/RON a înregistrat la finele săptămânii trecute maximul istoric de 4.3783 lei pentru un euro. O evoluţie care nu ar trebui să surprindă, având în vedere factorii fundamentali, dar şi evenimentele recente din plan extern (pieţele emergente), şi din sfera economiei interne (decizia cu privire la majorarea salariilor din sectorul public).
Din punct de vedere fundamental, evoluţia cursului de schimb exprimă în primul rând direcţia fluxurilor de capital. Din nefericire, economia internă continuă să fie ocolită de capitalul străin (cu orizont de investiţie pe termen mediu şi lung).
Explicaţie grafic: Cursul de referinţă publicat de BNR a atins vineri cel mai scăzut nivel din istorie, în raport cu euro
Investiţiile străine s-au contractat pentru al 3-lea an consecutiv în 2011, până la 1,9 mld. euro, nivelul minim de la începutul decadei 2000. Totodată, în ianuarie 2012 volumul ISD (investiţii străine directe) s-a situat la doar 23 mil. RON.
Explicaţie grafic: Valoarea Investiţiilor Străine Directe (ISD) se menţine pe un trend puternic descendent
De ce nu mai intră euro în economia românească
De ce este ocolită economia internă de capitalul străin? Pe de o parte, valurile crizei economico-financiare mondiale şi consecinţele acestora au afectat puternic potenţialul de evoluţie a economiei pe termen mediu şi lung. Dacă înainte de sosirea primului val de criză PIB-ul potenţial era estimat la 5%-6%, în prezent acest indicator este estimat în jurul pragului de 2%.
Pe de altă parte, se menţin blocaje importante, îndeosebi în sectoare intensive în capital (evoluţia indicatorilor din sectorul bancar – adică nivelul creditului neguvernamental şi rata restanţelor la credite – confirmă aceste blocaje). Totodată, nu putem vorbi încă despre derularea unor proiecte importante de i