Comisia Europeană ia măsuri pentru a-şi lărgi autoritatea astfel încât să poată reglementa şi sistemul bancar „din umbră“, un sector care controlează 46.000 de miliarde de euro, acuzat că a jucat un rol esenţial în declanşarea crizei economie în 2008.
Executivul UE a demarat astăzi o sesiune de consultări cu industria bancară pentru a elabora o set de reguli pentru controlul sistemului bancar „din umbră“, termen folosit pentru a descrie activităţi care se asemănă cu cele de bază ale băncilor, însă care se desfăşoară de cele mai multe ori departe de ochii autorităţilor.
Bruxelles-ul atacă astfel unul dintre cele mai blamate sectoare, considerat ca având un rol crucial în declanşarea crizei.
„Ceea ce nu vrem este ca activităţile şi entităţile financiare să ocolească legislaţia în vigoare, permiţând astfel acumularea unor noi focare de risc în sectorul financiar“, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, citat de Reuters.
„De aceea, avem nevoie de o mai bună înţelegere în ceea ce priveşte adevărata activitate a sistemului bancar din umbră şi să stabilim ce reglementare sau supraveghere ar fi potrivită“, a adăugat acesta.
Cei mai cunoscuţi şi invocaţi reprezentanţi ai sectorului bancar „din umbră“ sunt fondurile de hedge şi fondurile private de investiţii, despre care se crede că se înţeleg între ele sau cu alte entităţi financiare pentru a interveni în pieţe în folos propriu. Însă tot în acest sector „din umbră“ se pot găsi la fel de bine fonduri publice de investiţii şi chiar companii mari, care împrumută deseori băncile cu obligaţiuni guvernamentale pe care le au în portofolii, pe care instituţiile de credit le pot folosi pentru a se împrumuta de la Banca Centrală Europeană.
Practic, pentru că au rămas fără garanţii eligibile, băncile se folosesc de aceste titluri pentru a obţine împrumut