Criza monedei euro comportă un risc pe care finanţiştii nu îl observă. Uniunea Europeană riscă să fie confundată cu o valută. Proiectul european are multe faţete. Dintre acestea, reprezentarea comunităţii celor 27 pe plan extern este una din cele mai importante. La fel ca moneda euro, proiectul are însă o gravă lipsă de leadership.
La fel ca moneda euro, politica externă este o prioritate stringentă. A face Europa să conteze în lume nici măcar nu ar trebui să fie atât de greu. Uniunea este una din cele mai mari economii, are o populaţie mult mai numeroasă decât America, este cel mai mare donator la nivel mondial şi se clasează pe locul al doilea la capitolul cheltuieli militare. De un an încoace are şi o structură diplomatică dedicată, dar aceasta nu se bucură de încrederea statelor membre şi nici nu are o strategie coerentă. Lady Catherine Ashton e un personaj decent, dar a eşuat în tentativa de a ocupa un rol în primul plan al diplomaţiei. Aşa încât, rolul istoric al externelor europene nu este îndeplinit de fel.
Dacă Europa vrea diplomaţi noi, atunci trebuie să aibă o diplomaţie nouă, diferită de gândirea şi strategia unui minister naţional. Europa trebuie să promoveze valori universale de libertate şi drepturi ale omului care s-au născut pe bătrânul continent. În contextul prezent, de altfel, este singura putere care o poate face. Şansa pentru stânga europeană? (Washington Post)
O criză a capitalismului ar trebui să însemne o ocazie pentru stânga politică de a reveni pe scenă în prim plan. Cu toate acestea, conservatorii au câştigat majoritatea alegerilor europene din 2008 încoace. Este 2012 anul care schimbă situaţia?
Lista lungă a victoriilor de dreapta cuprinde ţări precum Marea Britanie, Germania, Spania, Portugalia, Olanda şi Suedia. Ce se va întâmpla însă anul acesta când măsurile de austeritate se simt deja în buzuna