Elevii de liceu au început să se intereseze de ofertele educaţionale ale universităţilor din străinătate de teamă că nu îşi vor găsi de lucru după absolvirea unei facultăţi din România, după ce o mare parte dintre absolvenţii facultăţilor locale din ultimii ani s-au confruntat cu mari probleme la angajare. De la începutul crizei, companiile au îngheţat angajările, iar atunci când aveau posturi vacante doreau candidaţi cu experienţă, pe care i-au recrutat însă din rândul celor disponibilizaţi în urma restructurărilor.
Peste 5.000 de tineri au vizitat în acest weekend standurile celor 100 de universităţi străine care şi-au expus ofertele educaţionale în cadrul târgului Romanian International University Fair (RIUF), organizat în Bucureşti de Educativa, un grup de ONG-uri cu activităţi în domeniul educaţional.
"Mi-ar plăcea să studiez în oricare din ţările din Occident, cu precădere în Olanda, Suedia sau Germania, pentru că sistemul universitar românesc este dezastruos. Majoritatea colegilor mei de clasă se pregătesc să plece în străinătate la studii, pentru că şi-au dat seama că aici nu mai avem nicio perspectivă" spune Alexandru, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Capitală.
La RIUF au participat reprezentanţii universităţilor din peste 15 ţări, iar cele mai aglomerate standuri erau cele ale universităţilor aflate pe primele locuri în clasamentele internaţionale ale universităţilor.
Cristina Popa, absolventă a Universităţii Princeton (SUA) din promoţia 2011 şi reprezentantă a universităţii în cadrul târgului, spune că elevii români se interesează în special de programele din domenii precum ştiinţe, IT sau arhitectură. Princeton se află pe locul 13 în topul internaţional al universităţilor realizat de compania QS.
"Ei se interesează pentru anii viitori, pentru că cei care voiau să se înscrie începând cu anul a