Refuz Proiectul Primăriei de a transforma Piaţa Universităţii într-un spaţiu public de dezbatere a fost respins de majoritatea participanţilor la o discuţie pe această temă.
Propunerea Primăriei Capitalei de a transforma două spaţii din centrul Bucureştiului în scene publice de dezbateri a fost acceptată, în principiu, de societatea civilă. Însă nu şi amplasamentele propuse de autorităţi pentru acest lucru.
Potrivit proiectului iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti de către consilierul general Claudia Ţapardel, spaţiile din faţa Universităţii de Arhitectură (zona Fântâni) şi din faţa Teatrului Naţional ar putea avea statutul de spaţiu de dezbatere publică. Proiectul iniţial considerat prea schematic a fost modificat, completat şi repus în dezbatere publică.
Potrivit noului proiect, zonele menţionate ar urma să fie amenajate cu tribune, panouri de afişaj şi bănci pentru exprimarea liberă a opiniilor locuitorilor Capitalei. „Această amenajare, precum şi introducerea regulamentului de organizare şi de funcţionare, sunt modificările pe care le-am adus faţă de proiectul precedent, respins în Consiliul General", a explicat Claudia Ţapardel.
Regulamentul, considerat restrictiv
Pentru a putea participa la discuţiile Agorei, cetăţenii oraşului ar trebui să informeze în scris Registratura Primăriei, precizând ziua şi tema dezbaterii, precum şi durata. Lista ar urma să fie afişată de autorităţi. Spaţiile de dezbatere ar fi deschise între orele 9.00 şi 21.00.
Prezent la discuţia pe această temă care a avut loc ieri la Primăria Capitalei, Florin Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a considerat acest regulament va fiind prea restrictiv: „Să nu fim mai catolici decât Papa. Oamenii aceştia vor să se exprime liber. În acest fel vă ajută şi pe dumneavoastră, polit