Martin Wolf, editorialistul-șef pe teme economice la publicația financiară „Financial Times”, susţine că un singur lucru împiedică economia globală, să alunece în recesiune. Acesta este dat, paradoxal, tocmai de deficitule bugetare masive practicate de marile economii ale lumii.
Contrar teoriilor analiștilor care doresc cât mai multă austeritate și stringență fiscală, Wolf consideră că deficitul fiscal masiv este singurul lucru care menține economia la suprafață. „Conform dovezilor existente, masivele deficite fiscale ale Statelor Unite și Marii Britanii nu au un efect negativ asupra piețelor. Dimpotrivă, este mult mai probabil ca aceste deficite să fie în realitate un tampon între aceste economii - și probabil și economia globală - și recesiune. În opinia acestuia, deficitele sunt calea cea mai puțin negativă disponibilă pentru a contrabalansa excesul de economii din sectorul privat și de investiții străine în cadrul acestor economii. Singura alternativă este reprezentată de introducerea de dobânzi negative pe termen lung”.
Vezi aici cât este estimat că va fi deficitul bugetar al Statelor Unite pe 2012
Află aici cât ne va costa noul tratat european de disciplină fiscală
Dobânzile scăzute
Principalul subiect al articolului său este reprezentat de dobânzile extrem de scăzute.
„Putem observa extrem de limpede că ultimii 27 de ani pot fi împărțiți în trei perioade distincte: din ianuarie 1985 până în ianuarie 1998, dobânzile erau, în medie, 3,7%; din ianuarie 1998 până în august 2007, acestea au scăzut la 2,1%; iar din august 2007, începutul crizei financiare globale, și până în prezent, acestea au scăzut, atingând chiar valori negative, cu excepția perioadei de panică între octombrie și decembrie 2008”.
Wolf consideră că dobânzile extrem de scăzute, în timp, au încurajat investiții imobiliare masive în defavo