Vanzarile producatorilor de mezeluri s-au prabusit la inceput de an, in primele doua luni si jumatatea scaderile fiind cuprinse intre 20 si 50%, iar unul dintre factori a fost mediatizarea injectarii cu apa si sare peste limita maxima admisa a unor produse.
In februarie, inspectorii de la Protectia Consumatorului au gasit 3 tone si jumatate de bacon, pastrama, sunca sau pulpe de pui cu nereguli, de la un procent mai ridicat decat cel normal de apa si sare, la o cantitate mai scazuta de proteine, decat cea promisa pe eticheta.
„Mediatizarea acestor cazuri a dus la o lipsa generala de incredere a consumatorului in produsele de pe piata si l-a facut mult mai reticent, ceea ce afecteaza intreaga industrie si nu doar pe producatorii prinsi cu nereguli”, spune Radu Timis, seful Cris Tim si presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
Potrivit asociatiei, vanzarile la raft au scazut cu pana la 50% la inceputul anului, si pe langa puterea de cumparare si situatia viscolelor din februarie si „avalansa” de informatii negative a impactat puternic business-ul.
Timis a spus pentru Wall-Street.ro ca situatia scaderii vanzarilor a determinat si reduceri de personal la nivel de piata, estimand ca numarul angajatilor a scazut cu circa 10% la nivel de industrie.
La nivelul intregului an, Timis considera ca pe piata s-a putea simti un impact pozitiv ca urmare a cresterii salariilor bugetarilor, dar „in niciun caz nu va fi mai bine” decat anul trecut.
Pe de alta parte situatia exporturilor arata mai bine in acest an. Producatorii de mezeluri au inregistrat cresteri de 15-20% a exporturilor. Mai mult acestia vad pietele externe ca pe o solutie de calibrare a vanzarilor mai slabe de pe piata interna. Oficialii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) spun ca se fac eforturi pentru a demara exporturile si pe pietele din Rusia, China si Coreea de Sud in acest an