Justiţia românească, în lumina reflectoarelor: starea sistemului judiciar a fost subiectul unei dezbateri organizate la Bucureşti de către Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite şi Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall".
Fenomenul corupţiei are un preţ ridicat pentru toată Europa, 120 de miliarde de euro pe an, dar mai ales pentru state precum România, care au tot interesul să combată aest fenomen. Iată pe scurt tema în jurul căreia s-a învârtit dezbaterea. În acest context, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a amintit că sprijină crearea unui mecanism european de raportare şi evaluare periodică a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.
În acelaşi timp, oficialul german a spus că din punctul său de vedere, în cazul României şi Bulgariei va trebui menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. "Meritele lui sunt mult mai mari decât inconvenientele. El stabilizează eforturile pentru reformă şi fără îndoială este foarte util în mâinile celor care cer reforma", a adăugat von Mettenheim.
În replică, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a admis că fenomenul corupţiei are consecinţe serioase, mai ales pe plan economic, motiv pentru care mai ales în perioade de criză trebuie combătut. "Suntem pregătiţi să ne asumăm angajamente concrete alături de celelalte guverne pentru promovarea transparenţei, lupta anticorupţie şi elaborarea de noi tehnologii de consolidare a guvernanţei", a spus Cristian Diaconescu.
În fine, în cadrul dezbaterii a intervenit şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. El a pus accentul pe necesitatea ca justiţia să fie independentă şi să dea verdicte corecte şi rapide. "Putem să avem cei mai buni procurori, cei