“România a plătit în ultimii ani opt miliarde de dolari pentru importurile de gaz. Numai în cursul ultimului an factura la gaz s-a dublat, ajungând la aproape 1,57 miliarde de dolari”, scrie publicaţia austriacă Wirtschaftsblatt.
Din 1992 încoace, de când România extrăgea 21,6 miliarde de metri cubi de gaz – cu 50% mai mult decât consumă ţara în prezent – producţia proprie a scăzut în mod constant, în schimb consumul a crescut, notează austriecii. Dintre cele 14,2 miliarde de metri cubi care s-au consumat, 10,85 miliarde au fost acoperite din producţie proprie, restul fiind importat în special din Rusia, precizează sursa citată.
“Factura la gaz a României a fost încărcată de preţurile din ce în ce mai ridicate ale gazului. În anul 2010, 1.000 de metri cubi costau 360 de dolari. În 2011, preţul a crescut la 442 de dolari, iar în 2012 este şi mai rău, preţul crescând în continuare. În primele luni ale anului, preţul mediu pe mia de metri cubi a fost de aproximativ 493 de dolari”, mai notează publicaţia austriacă.
Potrivit Wirtschaftsblatt, situaţia este agravată de faptul că se lucrează cu distribuitori intermediari, care au propria cotă-parte, iar România plăteşte, astfel, cele mai mari preţuri dintre toţi clienţii Rusiei. Autorul articolului reaminteşte, în acest context, că există speranţe că situaţia se va mai rezolva odată cu descoperirea zăcămintelor de gaz de pe coasta Mării Negre, anunţ făcut anul acesta. “Subsidiara OMV-Petrom a descoperit, împreună cu ExxonMobil un zăcământ care ar putea acoperi consumul pe câţiva ani al României. În plus, notează Wirtschaftsblatt, România ar putea redeveni un exportator de gaz.
“România a plătit în ultimii ani opt miliarde de dolari pentru importurile de gaz. Numai în cursul ultimului an factura la gaz s-a dublat, ajungând la aproape 1,57 miliarde de dolari”, scrie publicaţia austriacă