Una dintre marile probleme cu care se confruntă părinţii este refuzul copiilor de a mânca legume, mai ales cele de culoare verde cum ar fi broccoli, spanac, fasole verde. i nu de puţine ori copiii resping chiar şi fructele. Care este cauza acestui refuz? Şi mai ales ce este de făcut în condiţiile în care medicii recomandă tuturor, adulţi şi copii, cel puţin cinci porţii sau feluri de fructe şi legume în fiecare zi.
"Copiii nu resping în mod automat legumele şi fructele. Ei n-au nici o vină, ci este o chestiune de educare a gustului copiilor şi de a-i obişnui cu alimentaţia sănătoasă în familie şi în mediul în care trăiesc (grădiniţă, şcoală, alte colectivităţi). Contează foarte mult exemplul personal pe care părinţii şi bunicii îl oferă copiilor. Aceştia imită în mod natural ce fac adulţii, iar dacă mama şi tata au bunul obicei să mănânce în mod frecvent fructe şi legume, copiilor li se va părea absolut firesc să facă la fel. Este clar că motivul respingerii fructelor şi legumelor este în cea mai mare parte legat de lipsa de educaţie nutriţională a părinţilor, care nu mănâncă suficiente legume şi fructe”, ne-a explicat doctor Şerban Damian, medic medicină generală, specialist în nutriţie.
Lipsa educaţiei nutriţionale a mamelor din ţara noastră este dovedită de un studiu naţional, realizat recent cu prilejul lansării unei campanii de promovare a consumului de fructe şi legume. Organizatorii campaniei "5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” au dorit să afle care este atitudinea faţă de alimentaţia sănătoasă a mamelor cu copii între 3 şi 10 ani din România. Rezultatele arată clar de ce copiii din ţara noastră nu mănâncă suficiente fructe şi legume.
Cercetările efectuate la nivel naţional au indicat că numai 17% dintre mame au auzit că legumele şi fructele trebuie consumate de cinci ori pe zi. Atenţie! Doar au auzit! Pentru că dintre acestea, u