Anunţul preşedintelui PDL, Emil Boc, că democrat-liberalii vor ca Legea fundamentală să fie modificată rapid, iar referendumul pentru revizuire să aibă loc o dată cu alegerile locale din 10 iunie, nu poate fi pus decât pe seama disperării PDL. Mai exact, în condiţiile în care mult aşteptata revenire în sondaje întârzie să se producă, iar demersul înfiinţării Mişcării Populare s-a soldat cu un eşec, democrat-liberalii au nevoie, cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri, de o temă ajutătoare de campanie. Adică, primarii şi preşedinţii lor de consilii judeţene vor putea să mizeze pe realizările lor din ultimii patru ani (acolo unde este cazul), dar au marea problemă a imaginii dezastruoase cauzată de măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc, dar şi de bâlbâielile acestuia şi de cazu-rile din ultimii trei ani, deloc puţine, de pedelişti acuzaţi de corupţie, incompatibilitate, etc. În acest context, democrat-liberalii par să-şi fi amintit de strategia din 2009, când o dată cu alegerile prezidenţiale s-a desfăşurat referendumul pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de aleşi la 300.
Şanse ca şi inexistente
Dincolo de lipsa voinţei politice care s-a văzut şi în rândul PDL pe subiectul revizuirii Constituţiei (taxată, de altfel, şi de preşedintele Traian Băsescu), mai sunt şi alte obstacole în calea finalizării acestui demers. Începând cu opoziţia vehementă manifestată de partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor, udemeriştii, şi continuând cu refuzul USL de a participa la un astfel de demers până după alegerile parlamentare, drept pentru care este imposibilă strângerea în Parlament a două treimi din voturile aleşilor pentru ca proiectul de revizuire să fie aprobat.
Or, toate aceste lucruri, pe care democrat-liberalii le ştiu foarte bine, nu fac decât să contureze şi mai mult ipoteza unei stratageme. „Este o stra-tegie electoral