Conform prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, călătoriile şi animalele cu care intrăm în contact sunt principalele cauze ale răspândirii virusurilor. Iar în unele cazuri medicina modernă nu poate câştiga încă lupta cu bolile apărute.
Preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, s-a aflat duminică la Craiova pentru a susţine conferinţa cu tema „Medicina secolului XXI - medicina tehnoprofețiilor sau...“. Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, la sala „Ion D Sîrbu“, în cadrul „Întâlnirilor SpectActor“, care se desfăşoară lunar la instituţia de cultură din Bănie. Timp de aproape două ore, dr. Adrian Streinu-Cercel, care este şi general manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, a vorbit despre cum vede el medicina viitorului, despre boli şi felul cum sunt acestea răspândite în rândul populaţiei, despre tratamentele de multe ori ineficiente şi despre terapii.
„În România, medicina se face by request“
La început, dr. Streinu-Cercel a expus cu umor maniera în care se practică acum medicina în România, susţinând că aceasta devine tot mai simplă, pentru că se face „by request“ (la cerere - n.r.). El a acuzat modul cum decurge de cele mai multe ori întâlnirea medic - pacient, acesta din urmă fiind cel care pune diagnosticul şi prescrie reţeta. „Ştiţi că în România trei sunt cauzele principale pentru care oamenii se îmbolnăvesc? Prima este că ne trage curentul, a doua că am mâncat ceva ce nu ne-a priit şi a treia că ieşim afară cu părul ud. Astfel, pentru noi, doctorii, medicina devine foarte simplă. Facem o medicină by request. Adică pacientul vine şi ne spune direct ce diagnostic are. Şi nu doar atât, ne indică şi ce medicamente trebuie să-i prescriem. Iar noi ce facem? Îi prescriem, pentru că nu avem încotro“,