La trei decenii după ce a fost implicat într-un scandal cu mafia italiană, spălare de bani şi misterioasa moarte a unui om poreclit „Bancherul lui Dumnezeu“, Vaticanul se confruntă acum cu noi controverse legate de banca pe care o administrează.
Banca, cunoscută până acum ca Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), a suferit recent umilinţa de a-i fi închis unul dintre conturi de către gigantul bancar american JP Morgan, după mai multe solicitări din partea acestuia de a obţine informaţii legate de tranzacţii şi bani.
Sancţiunea a venit la mai puţin de două săptămâni după ce Departamentul de Stat a anunţat că Vaticanul este vulnerabil către spălare de bani.
Un afiliat milanez al JP Morgan a declarat că va închide contul până la sfârşitul acestei luni, după ce a dezvăluit că bancherii Vaticanului nu au putut răspunde solicitărilor de detalii privind unele plăţi către acest cont, scrie „The Telegraph“.
Ramura milaneză cere aceste informaţii încă din 2010, atunci când banca Vaticanului a fost acuzată de autorităţile din Roma că încalcă legislaţia privind spălarea de bani şi evaziune fiscală.
Într-o mişcare neobişnuită, Ettore Gotti Tedeschi, preşedintele băncii Vaticanului, a fost pus sub investigaţie şi un judecător din Roma a blocat un cont de 23 de milioane de euro al băncii. Poliţia a descoperit atunci că instituţia financiară a Sfântului Scaun a ignorat în mod deliberat legile privind evaziunea fiscală "cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului".
Scandalul a dus la declanşarea unui demers anti-evaziune şi spălare de bani al Vaticanului, care a propus şi o lege în acest sens, dezbătută în prezent de Biserica Romano-Catolică.
Reprezentanţii de vârf ai Bisericii Catolice au descris sechestrul pe bunuri ca o "neînţelegere" şi s-au arătat optimişti privind retragerea ulterioară a acuzaţiilo