Propunerea aparţine Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze şi a fost imediat acceptată de Consiliul Local Bistriţa. Liderul comunist a închis sute de dizidenţi, a trimis tancurile împotriva studenţilor şi a impus legea unui singur copil. Dar tot el este cel care a făcut din China ceea ce este acum.
Primăria Bistrița zice că celebrul lider comunist merită o statuie în centrul orașului, astfel că edilii locali și-au dat deja, în plen, avizul de principiu. Viceprimarul George Avram nu vede de ce Deng Xiaoping nu poate avea statuie în orașul său. „Nu știm încă ce dimensiuni va avea statuia, noi am dat numai avizul de principiu. Până la edificare mai este”, spune vicele. Aleșii locali din Bistrița au aprobat anul acesta construirea statuii, la cererea Asociaţiei Române de Prietenie cu R. P. Chineză.
Încălcarea drepturilor omului
Deng Xiaoping (1944 – 1997) este celebru pentru că a trimis tancurile peste studenţii care demonstrau în Piata Tiananmen, la 4 iunie 1989, generând masacrarea a sute de oameni nevinovaţi care manifestau paşnic pentru idealuri democratice.
Deși niciodată nu a avut titlul de șef de stat sau șef de guvern, Deng a fost liderul de facto al Chinei de la sfârșitul anilor '70 până la începutul anilor '90. „Regimul lui Deng a fost caracterizat de despotism (…) La sfârşitul celor 15 ani de guvernare a lui Deng, aproape toţi dizidenţii din China erau închişi sau exilaţi în străinătate. În acelaşi timp, Deng a impus controale dure asupra populaţiei - celebra politică a unui singur copil, care a generat nesfârşite avorturi forţate a fost inventată în perioada lui Deng”, arată jurnaliștii de la The Epoch Times, primii care au reacționat împotriva amplasării statuii acestuia în Bistrița.
Deng are doar două statui în China
Reprezentanții Societății Timișoara au transmis, ieri, primăriei Bistrița un protest oficial.