La stat sau la privat? Pentru viitoarele mamici care s-au hotarat deja ca nou-nascutul lor va fi mai bine ingrijit intr-un spital privat, pretul devine hotarator. Wall-Street.ro a selectat 10 spitale private care ofera pachete pentru nasteri si va prezinta o comparatie intre preturile din Bucuresti si restul tarii.
Corina M. este insarcinata in luna a sasea si se gandeste inca de pe acum unde sa nasca. Spune ca are incredere in medicii de la Spitalul Elias sau de la CF2, dar ca pe de alta parte tragedii precum incendiul de la Maternitatea Giulesti o fac sa incline spre un spital privat.
S-a informat pe Internet, a vizitat doua dintre cele mai mari spitale private cu maternitate din Capitala, dar preturile i se par destul de prohibitive. „Mai ieftin este in provincie. Daca as naste in orasul natal (Iasi – n.r.), dar tot la privat, as iesi de doua ori mai ieftin”, spune Corina.
Teoretic, nasterea este gratuita in cazul asiguratelor. Practic, „atentiile” dintr-un spital public ajung la peste 2.000 de lei in cazul unei nasteri naturale si la peste 3.000 de lei daca e vorba de cezariana.
Insa, cu aceeasi bani, o viitoare mama se poate bucura de tot confortul unui spital privat, fara sa-si mai faca griji pentru spagile catre medic, moasa sau asistente medicale. La Maternitatea Evadin Brasov, de exemplu, o nastere normala costa 2.700 de lei, iar pentru cezariana se percepe un plus de 400 de lei. Maternitatea, parte a lantului MedLife, are rezerve cu 1 sau 2 paturi (26 de paturi in total), fiecare fiind dotata cu grup sanitar propriu, televizor, sistem de alarma si de aer conditionat, potrivit datelor afisate pe site-ul propriu.
Preturi asemanatoare se gasesc si in alte orase mari ale tarii, precum Targu Mures sau Iasi. Astfel, la Spitalul Nova Vita din Targu Mures, preturile pentru o nastere normala si pentru o cezariana sunt, de