Cetatea Alba Carolina, principala atracţie turistică din municipiul Alba Iulia va rămâne, se pare, şi în această vară, lipsită de viaţă. La mai bine de un an de la inaugurarea traseelor fortificaţiei Vauban, turiştii care aleg să viziteze cetatea descoperă într-adevăr o zonă încărcată de istorie, la Alba Iulia, dar nimic care să îi convingă să rămână peste noapte sau să aleagă oraşul nostru ca destinaţie de distracţie. Traseele fortificaţiei rămân în continuare cufundate în linişte, iar planurile administraţiei locale de atribuire a spaţiilor din cetate în vederea amenajării unor localuri sau magazine sunt întârziate de birocraţie.
Primăria Alba Iulia are în proiect atribuirea prin închiriere a 9 spaţii din Cetatea Alba Carolina, dar, din păcate, planurile municipalităţii nu vor prinde contur nici în această vară. Serviciul de Urbanism se ocupă în prezent cu elaborarea documentaţiilor de fezabilitate, iar de aici şi până la organizarea unei licitaţii publice ne mai despart câteva luni bune şi multă cerneală irosită. Potrivit Primăriei Alba Iulia, documentaţiile vor trebui ulterior aprobate în Consiliul Local, se vor elabora caietele de sarcini care vor fi prezentate solicitanţilor, iar apoi va mai urma o perioadă de contestaţii. Cu alte cuvinte, Cetatea Alba Carolina va rămâne şi în această vară pustie.
Lipsa unor locaţii de distracţie şi petrecere a timpului liber în Alba Iulia devine vizibilă şi pentru turiştii străini, care ajung în vacanţă în oraşul nostru. Pentru un cuplu de turişti japonezi care au ajuns la Alba Iulia, în iulie 2011, la câteva luni după ce Cetatea a devenit vizitabilă, oraşul li s-a arătat “mai degrabă ciudat”.
Vă prezentăm mai jos câteva paragrafe din jurnalul de vacanţă realizat de turiştii japonezi în urma vizitei la Alba Iuia şi publicat pe internet:
“Cetatea este uriaşă şi am străbătut-o cu greu, mai ales din cauza