Euro a câştigat ieri mai puţin teren în faţa leului după aprecierea vizibilă de la sfârşitul săptămânii trecute, dar cursul continuă să se apropie încet de pragul psihologic de 4,4 lei/euro.
Banca Naţională a afişat ieri un curs oficial de 4,3794 lei/euro, fiind atins un nou maxim istoric chiar dacă deprecierea leului faţă de şedinţa precedentă a fost de numai 0,1 bani. Chiar şi mişcările aparent neînsemnate ale cursului le dau însă emoţii românilor care au de rambursat credite în valută sau trebuie să plătească lunar chirii sau facturi exprimate în euro, mai ales că în primel două luni ale anului cursul fusese practic îngheţat.
Analiştii afirmă că este puţin probabil ca pragul de 4,4 lei să fie depăşit în perioada următoare pentru că BNR nu ar agrea o asemenea mişcare cu impact negativ asupra portofoliilor de credite în valută şi a inflaţiei.
"Cât timp cursul se tranzacţionează foarte aproape de pragul de 4,4 lei/euro nu este exclus ca acesta să fie atins. Totuşi, posibilele intervenţii din ultimele zile sugerează că banca centrală nu susţine în prezent o asemenea mişcare. Deşi deprecierea recentă este minusculă şi deci impactul asupra preţurilor de consum sau a stabilităţii financiare este marginal, importanţa ei este amplificată de stabilitatea din ultima perioadă", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.
Cursul a crescut brusc la sfârşitul săptămânii trecute după o perioadă relativ lungă de stabilitate pe fondul cererii mai mari de euro din partea jucătorilor străini, care au început să-şi închidă din poziţii după ce au pariat pe o apreciere a valutelor din regiune. Dealerii spun că BNR a intervenit în piaţă în ultimele zile pentru a limita aprecierea euro, acesta fiind primul semnal că banca centrală nu agreează un curs dincolo de 4,4 lei/euro.
Prezenţa BNR pe piaţa valutară a ajutat leul să recupereze