Preţul energiei electrice ar putea creşte de la 1 aprilie. Şi asta pentru că expiră contractele de achiziţie încheiate anul trecut, iar principalii furnizori, Centrala de la Cuciurgan şi compania ucraineană Power Trade, cer un preţ de circa 7,3 cenţi americani pentru un kilowatt, cu circa 20% mai mare ca în prezent.
Autorităţile de la Chişinău şi companiile de distribuţie evită să spună care ar putea fi viitorul preţ al curentului, dar au confirmat existenţa unor astfel de pretenţii din partea furnizorilor.
Oficialii de la Ministerul Economiei consideră exagerată cererea companiilor de la care ţara noastră cumpără electricitate. „Noi încercăm să obţinem cel mai mic preţ posibil şi, în acest scop, vom utiliza toate avantajele de care dispunem", a declarat Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică.
Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova
Bunăoară, pentru Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, Republica Moldova este principala piaţă de desfacere şi o eventuală stopare a achiziţiilor ar putea provoca pierderi financiare importante.
„Încercăm să obținem cel mai mic preț posibil și în acest scop vom utiliza toate avantajele de care dispunem" - Vadim Ceban, șef de direcție la Ministerul Economiei
Silvia Radu, preşedintele Gas Natural Fenosa, cea mai mare companie de distribuţie a energiei, a precizat că până acum doar furnizorul din Ucraina a făcut o ofertă de livrare, care însă a fost respinsă. „Condiţiile tehnice propuse de partenerul ucrainean nu ne conveneau. Or, ei erau gata să ne asigure doar 50% din necesarul de energie", a precizat managerul. Potrivit dnei Radu, compania încă aşteaptă oferta de preţ din partea Centralei de la Cuciurgan, după ce a trimis acolo câteva scrisori.
Preţul la curentul electric pentru Republica Moldova es