Plimbatul câinilor în oraş a constituit un subiect de lungi discuţii la Consiliul Local.
Proiectul de hotărâre prin care se doreşte modificarea unei hotărâri de Consiliul Local din anul 1996 referitoare la creşterea, întreţinerea şi circulaţia câinilor în municipiul Cluj-Napoca a stârnit lungi discuţii între consilierii locali.
Proiectul de hotărâre a fost amânat după ce toţi consilierii au fost de acord că este nevoie de o dezbatere publică pe acest subiect astfel încât să fie mulţumiţi şi proprietarii de patrupede, dar şi comunitatea. Consilierii au hotărât totuşi ca acei câini de talie mică să nu mai poarte botniţă.
Făraşul şi lopăţica, indezirabile
Proiectul de hotărâre viza în principal majorarea amenzilor pentru acei proprietari de câini care nu adună dejecţiile animalelor de pe spaţiul public. Astfel, în document era precizată o amendă de până la 1.000 lei pentru nerespectarea acestei prevederi. Unii consilieri locali au fost de acord asupra valorii amenzilor, însă au avut obiecţii serioase referitoare la obiectele pe care trebuie să le poarte stăpânul animalului pentru a aduna dejecţiile.
„Sunt posesor de câine de 20 de ani şi sunt de acord cu majorarea amenzilor, dar proiectul de hotărâre aduce o completare foarte sumară la acea hotărâre din 1996. Vă garantez că niciun posesor de câine nu va merge la plimbare cu câinele cu lopăţică şi făraş. Este de ajuns să ai pungi şi mănuşi”, este de părere Manuel Chira, consilier local PNL.
Să circule câinii cu autobuzul?
Chira a mai propus ca animalele de companie să aibă acces în mijloacele de transport în comun, la fel cum este în Occident. „Trebuie să acceptăm treptat accesul animalelor în mijloacele de transport în comun, cu botniţă şi lesă. Sunt foarte multe persoane în vârstă care au câini, dar nu au maşină şi le este foarte greu să ajung