Cadrele didactice susțin decizia ministrului Educaţiei, Mihail Șleahtițchi, de a schimba obiectul de studiu „Istoria" cu „Istoria Românilor şi Universală" şi aşteaptă ca noile manuale să ajungă în şcoli.
Dascălii de profil declară ca fiind binevenită intervenţia ministrului Educaţiei, fapt ce îi va ajuta nu doar pe ei, ci şi pe copii. „Am fost împotriva «Istoriei integrate», n-am studiat-o niciodată cu elevii mei.
Aşteptăm noile manuale şi sperăm ca acestea să fie editate de cei mai buni savanţi de la noi", a spus Vitalie Ştirbu, şeful Direcţiei Educaţie din raionul Briceni, care este şi profesor de Istorie.
Din 2013 elevii moldoveni ar putea susține și probe de oral la Limba și literatura română
Şi la Cahul pedagogii au răsuflat uşuraţi. Oxana Perju, profesoară de Istorie la Liceul „Mihai Eminescu" din capitala de Sud, spune că s-a săturat de neconcordanţa dintre manuale şi curricula şcolară.
„Demult am așteptat să avem manuale care să fie în concordanță cu programa școlară" - Oxana Perju, profesor de istorie
„De multă vreme avem o singură cerinţă de la cei de la minister, de a edita manuale care se vor potrivi cu programa şcolară. Suntem nevoiţi să răsfoim câte patru surse. În plus, auzim zilnic aceeaşi întrebare din partea elevilor: «Data viitoare din care carte învăţăm?», povesteşte Oxana Perju.
NOUA DENUMIRE NU VA SCHIMBA ESENŢA
Totodată, dascălii menţionează că înlocuirea denumirii manualului nu va schimba esenţa conţinutului cursului. „Importantă este atitudinea profesorilor şi a elevilor nu faţă de redenumirea cărţii, ci faţă de disciplina ca atare, de evenimentele istorice sau de procesele care au avut loc", este de părere Ala Gherman, director-adjunct la Liceul „Liviu Deleanu" din Chişinău.
Primăria vrea să strângă gunoiul din Chişinău cu ajutorul elevilor
Potrivit ordinului ministrului Şleahtiţchi,