În ciuda progreselor tactice înregistrate în ultimii doi ani de NATO în chiar nucleul teritorial al insurgenţei, talibanii sunt pe cale să câştige campania de comunicare. Şi într-o competiţie pentru „suflete şi minţi“, asta este tot ce contează.
Ultimele săptămâni i-au expus pe militarii americani din Afganistan în cele mai groaznice ipostaze: urinând peste corpurile talibanilor ucişi sau incendiind Cartea sfântă a Islamului - Coranul. Însă totul avea să culmineze cu masacrarea civililor dintr-un sat afgan din apropiere de Kandahar. Autorul celei mai grave atrocităţi de la începutul conflictului afgan încoace este sergentul Robert Bales, de 38 de ani. Înrolat imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001, a fost de 3 ori în Irak şi se afla de tot atâtea luni în Afganistan. Cert este că, în seara celei de a 1.192-a zile petrecute pe fronturile „războiului împotriva terorii“, sergentul Bales şi-a luat arma şi s-a dus într-un sat afgan, aflat în apropierea bazei sale din Kandahar. În mai puţin de o oră, a executat metodic 16 civili, dintre care 4 erau copii. Apoi, a dat foc cadavrelor şi s-a predat.
Bătălia cognitivă
Evenimentele de mai sus oferă ingredientele ideale ale unui dezastru de PR. Şi totul echivalează cu un uriaş autogol simbolic în favoarea talibanilor. Pentru că, într-o astfel de bătălie cognitivă, unde arta de a influenţa percepţia şi atitudinile localnicilor este decisivă, consecinţele sunt pe măsură. „Cel mai important este să înţelegem că, pentru a triumfa într-o astfel de campanie, este nevoie să câştigăm argumentul pentru minţile populaţiei, în numele guvernului şi împotriva insurgenţei. Asta înseamnă că totul se află acolo pentru această bătălie“, ne-a declarat anul trecut generalul britanic Nick Carter, proaspăt întors din Afganistan. Acum, încrederea afganilor în misiunea NATO este serios zdruncinată. P