După ce o parte a clienţilor nemulţumiţi de BCR au reuşit să obţină în instanţă reducerea mai multor comisioane a venit şi rândul Volksbank. Grupul reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea a obţinut anularea comisionului de risc
UPDATE: Volksbank va ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti. Redăm mai jos integral poziţia băncii.
“Vom ataca această decizie deoarece considerăm că încalcă un important principiu de drept: cel al contractului ca lege între părţi”, susţin reprezentanţii Volksbank România. În momentul în care o persoană semnează un contract, trebuie să fie ţinută responsabilă faţă de obligaţiile asumate în acel contract. La momentul semnării contractelor de credit cu Volksbank România, nu existau reglementări care să limiteze tipurile de tarife şi comisioane pe care băncile le pot percepe.
De asemenea, clieţii ştiau că vor datora un comision de risc, acesta fiind detaliat şi în contract, şi în scadenţarul anexat. În plus, există hotărâri definitive şi irevocabile ale altor instante, cum ar fi Tribunalul Mehedinţi, în favoarea Volksbank.
Tribunalul Mehedinţi a concluzionat că, în contractele încheiate cu Volksbank, clauzele privind perceperea comisionului de risc sunt valabile, dat fiind că acestea sunt exprimate în mod clar şi inteligibil şi fac parte din “preţul” contractului. Numărul de clienţi implicaţi în acest proces nu este semnificativ: este vorba de 49 de clienţi. Cifra este mică, mai ales în comparaţie cu alte decizii pe teme similare, în procese cu peste 400 de părţi. Am dori să subliem de asemenea faptul că grupul iniţial de clienţi nemulţumiţi chemaţi la conciliere număra 103 persoane.
Nu negăm faptul ca banca nu a acţionat perfect în trecut, în relaţia cu clienţii. Ne asumăm aceste greşeli şi am învăţat din ele. Dincolo de criticile aduse, Volksbank a fost pionier în oferirea de credite ipotecare cu rate