La doar două luni de la scandalul determinat de numirea consilierului personal al fostului prim-ministru Emil Boc în funcţia de preşedinte al Transelectrica (TEL), noul ministru al economiei Lucian Bode a solicitat companiei să-i numească în consiliul de administraţie pe Gabriel-Adrian Margin, directorul său de cabinet de la Ministerul Economiei, şi pe Silviu Mănăstire, consilierul său personal.
Ei vor ocupa provizoriu locurile rămase vacante după demisiile lui Cristian Ene Corbeanu şi a lui Sergiu Noruţ Stănişteanu, numiţi în funcţie de fostul ministru Ion Ariton.
Asta deşi Transelectrica este o companie strategică pentru economia naţională, responsabilă pentru operarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice, iar administratorii companiei ar trebui să aibă experienţă fie în sectorul energetic, fie în finanţe şi contabilitate. Cel puţin aşa cere Ordonanţa 109, aprobată anul trecut de Guvern, care stabileşte reguli clare privind selectarea membrilor consiliilor de administraţie ale companiilor de stat.
Mai mult, în adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la finalul lunii februarie, Ministerul Economiei în calitate de acţionar majoritar al Transelectrica a aprobat începerea procedurilor de selecţie a administratorilor conform prevederilor Ordonanţei 109.
Unele companii au început deja să publice anunţuri în presă pentru selecţia de candidaţi pentru consiliile de administraţie, cum este cazul Antibiotice Iaşi (ATB). La Transelectrica, în schimb, principiile adoptate sunt cel puţin deocamdată ignorate.
Asta în condiţiile în care Transelectrica are acum nevoie să câştige încrederea investitorilor, statul încercând să vândă în această perioadă pe bursă 15% din acţiunile companiei. Ministerul Economiei nu a transmis răspunsurile la întrebările ZF până la închiderea ediţiei de ieri.
Silviu Mă