Având în vedere unele evenimente soldate cu prejudicii asupra bunurilor patrimoniului natural, Agenția pentru Protecția Mediului Braşov informează proprietarii sau deţinătorii de terenuri despre interzicerea incendierii miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei uscate, fără acceptul APM Braşov şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
„Acceptul autorităţii de mediu va fi dat numai dacă arderea miriştilor se impune ca măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea şi răspândirea unor boli sau dăunători specifici, caz în care arderile se pot face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite în acest sens, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi şi stingerea jarului în final , precum şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Ciprian Băncilă, director executiv al A.P.M. Braşov.
Nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice.
De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile naturale protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 55.000 lei la 60.000 lei.
De la inceputul anului şi până în prezent, nicio persoană nu a solicitat acceptul A.P.M. Braşov pentru incendiere.
Având în vedere unele evenimente soldate cu prejudicii asupra bunurilor patrimoniului natural, Agenția pentru Protecția Mediului Braşov informează proprietarii sau deţinătorii de terenuri despre interzicerea incendierii miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei uscate, fără acceptul APM Braşov şi