Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, în dialog cu Ion Cristoiu că, după terminarea mandatului prezidenţial, şi-ar dori să înfiinţeze o şcoală unde „politicienii să înveţe puţină politică".
Ce fel de politică practică Traian Băsescu?
În viziunea șefului statului, pentru a face politică ar trebui mai întâi să reușești într-o meserie.
„Doar tinerețea este insuficientă, așa că le-aș recomanda să reușească în meserie după care să învețe puțină politică", a spus șeful statului despre politicienii aspiranți.
„Voi face o școală, o fundație, ceva în care să îi învăț pe politicieni puțină politică", a spus Traian Băsescu.
Această declarație vine la un an după ce, într-un interviu acordat presei germane, Traian Băsescu aprecia că este o nevoie de reformare a sistemului de învățământ din România care să se plieze pe cerințele pieței muncii, întrucât țara are „prea mulți filosofi" șomeri și nu suficienți tinichigii.
„Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus, atunci, șeful statului.
Tinichigii cu tinicheaua, politicienii cu filosofia
Cu toate acestea, politica este o disciplină, care nu se învață în mod necesar empiric, ci de cele mai multe ori cere studii aprofundate de filosofie politică. Deci, nu mică îi va fi mirarea șefului statului, când va descoperi că o școală de politicieni va include un curs de teorie politică.
Analistul Stelian Tănase(foto) a explicat, pentru „Adevărul", ce ar însemna o școală pentru politicieni înființată de președintele Traian Băsescu, dar și ce importanță are succesul profesional în cariera de politician.
Politica e doar un mecanism de îmbogățire
„Eu n-aș vrea să văd o școală de politică înființată de Traian Băsescu. Nu are ce să-i învețe. Ar reuși să producă o serie de oameni cruzi și răi. Sunt, însă, de acord că cu Președintele că ar trebui ca politicieni