Ungaria, şi mai ales premierul Viktor Orban, este luată în colimator de presa internaţională din cauza poziţiei ofensive pe care o are faţă de insistenţa Comisiei Europene de a modifica o serie de legi care ar restrânge independenţa băncii centrale şi libertatea presei. În acest context, agenţia Thomson Reuters scrie într-un articol bazat pe informaţii din presa ungară, pe care o parte le-a verificat, despre "băieţii deştepţi" apropiaţi partidului de guvernământ Fidesz care prosperă datorită afacerilor pe care firmele lor le încheie cu statul.
Zsolt Nyerges este un jucător important în imperiul de afaceri care s-a dezvoltat în ultimii 15 ani în jurul Fidesz, notează Reuters. Controlul partidului asupra guvernului a fost asigurat prin câştigarea a două treimi din locurile din parlament în 2010. Printre interesele de afaceri ale lui Nyerges figurează o companie de publicitate care urmează să obţină o cotă importată pe piaţa outdoor din Budapesta.
Un alt punct de interes este un conglomerat, Kozgep, cu operaţiuni diverse care din 2010 a câştigat contracte publice de 200 miliarde forinţi (895 milioane dolari), potrivit informaţiilor oferite de publicaţia de stânga Magyar Narancs.
Kozgep a câştigat două contracte guvernamentale mari în domeniul dezvoltării energiei solare. Unul dintrea acestea, un proiect pentru Universitatea din Szged, din sudul Ungariei, a fost acordat unei subsidiare a Kozgep, cu toate că firma s-a plasat pe locul trei la licitaţia iniţială, după ce firma a câştigat un proces prin care şi-a eliminat competitorii din licitaţie.
Decizia curţii l-a făcut pe liberalul Andras Schieffer să declare în parlament: "Este vorba de o strategie, o strategie de a crea un nou sistem de vasali".
Nyerges este partener de afaceri cu Lajos Simicska, coleg de liceu cu premierul Orban.
Orban l-a numit pe Simicska la conducerea fiscului î