Procurorii au cerut, marti dimineata, o pedeapsa de la trei la zece ani de inchisoare, cu executare, pentru fostul premier Adrian Nastase, judecat in dosarul Zambaccian.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca ultimul termen in acest dosar, in care Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj.
Banii de mita, tipariti dupa darea de mita
Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, le-a spus jurnalistilor prezenti pe holurile Inaltei Curti ca "dosarul este fabricat". In sprijinul vorbelor sale, avocatul a distribuit fotocopii cu bancnote aflate la dosar drept proba la acuzatiile de mita.
"225 dintre bancnotele de 100 de dolari au fost identificate ca avand data tiparirii efective in anii 2005 si 2006, ulterior lunii februarie 2004, cand se sustine ca acesti bani au intrat in posesia dlui Paun", a spus Cazacu.
"O suma de bani despre care afirmi ca este trimisa in China, in 2004, este compusa, in mare parte, din bancnote puse in circulatie evident dupa aceasta data", a adaugat avocatul fostului premier.
Doi ani de judecata
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata, in 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, sotia acestuia, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.
Dosarul Zambaccian al lui Nastase: Decizia a fost amanata
Conform rechizitoriului, in perioada 2002 - 2004, Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru a primit, in mod direct si prin intermediul Danei Nastase, bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, plus contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din Cornu si Bucuresti, st