Trei mese principale sănătoase şi cinci gustări (compuse îndeosebi din fructe şi din legume). Aceasta este recomandarea medicilor nutriţionişti pentru a avea o sănătate de fier. Iată de ce ar trebui să nu sari peste nicio masă, indiferent cât de ocupat eşti.
Dacă am respecta cele trei mese principale, boli precum diabetul, obezitatea şi diferite tipuri de cancer ar putea fi prevenite. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că abuzurile alimentare (de exemplu, transformarea mesei de seara în principala masă a zilei) se plătesc în timp. Prin urmare, cele mai multe persoane nu conştientizează faptul că modul de alimentaţie deficitar stă la baza celor mai multe îmbolnăviri.
Eviţi mâncatul în exces
În cartea „Oameni fără boli”, Muriel Levet spune că respectarea celor trei mese principale ale zilei reprezintă cea mai bună modalitate de a repartiza corespunzător cantitatea de alimente recomandată într-o zi şi, implicit numărul de calorii (n.r.1.800-2.000 de calorii pentru femei şi 2.200-2.500 pentru bărbaţi). „Dacă se depăşeşte numărul de calorii (de exemplu, prin ronţăirea de dulciuri concentrate între mese), organismul tinde să transforme acest exces în rezerve de grăsime”, explică Levet. Ba, mai mult, atunci când se sare frecvent peste mese, organismul întră într-o aşa-numită stare de panică, deoarece „consideră” că există o criză de „combustibil”. Urmarea: începe să stocheze în celulele adipoase tot ceea ce se ingerează .
Controlezi mai uşor senzaţia de foame
În mod normal, senzaţia de foame apare atunci când stomacul este gol, adică după circa patru ore de la ultima masă ori puţin mai mult în funcţie de cantitatea de alimente consumate la masa anterioară. Dacă sărim peste mese, ba, mai mult, le înlocuim cu diferite produse bogate în glucide „rele” (produse de patiserie, d