În condiţiile în care anual, circa 10% din totalul succesiunilor din Uniunea Europeană (aproximativ 450.000) au caracter transfrontalier şi însumează o valoare de 123 miliarde de euro, Parlamentul European a adoptat, săptămâna trecută, un raport care prevede înfiinţarea Certificatului european de moştenitor.
„Acest demers are ca scop simplificarea procedurilor de stabilire a moștenirii și evitarea disputelor între moștenitori în cazul în care o persoană decedată lasă un testament, iar în procesul formalităților sunt implicate sistemele juridice ale cel puțin două țări membre”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
Noile prevederi vor duce la evitarea multor procese costisitoare și la reducerea formalităților birocratice pentru moștenitori. Sunt introduse două noi principii:
Dacă o persoană moare într-un stat membru, care nu este țara de origine a acesteia, succesiunea se va face, în general, în conformitate cu legislația din țara în care a avut "reședința obișnuită" (domiciliul), de către instanțele și autoritățile țării respective;
Cetăţeanul care își întocmește testamentul va avea posibilitatea de a decide executarea testamentului conform legislației din țara de origine, stat membru al Uniunii Europene.
Noile prevederi nu vor avea niciun impact în cazul persoanelor care rămân rezidente în țările lor de origine. Nu modifică legislația națională cu privire la succesiune, proprietate, impozitare și nu introduc necesitatea armonizării legislației naționale cu cea europeană.
„Problema rezidă din faptul că fiecare stat UE are propriile legi referitoare la succesiune, iar atunci când un cetăţean nu îşi are domiciliul în ţara de origine, mai multe instanţe din state diferite își declară competența în soluționarea cazului. Spre exemplu, un bărbat român care se căsătoreşte cu o italiancă şi are reşedinţa în Franţa va putea decide dacă u