Înainte de a veni în România , Comisia Europeană a transmis autorităţilor din ţara noastră o scrisoare în care a detaliat toate aspectele legate de corupţie pe care le va evalua în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin două misiuni, una care a început ieri şi va dura până la 23 martie, şi o alta care va veni în luna aprilie. Scrisoare are două chestionare aferente celor două misiuni, şi cuprinde capitole de întrebări structurate pe tematici şi instituţii care fac parte din lanţul luptei înpotriva corupţiei. Misiunile vor evalua progresele sau regresele României din 2007, anul aderării la UE, şi până astăzi şi vor întocmi un raport final de ţară ce va fi făcut public în luna iulie, anul acesta. De acest raport depinde aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda condiţionând votul ei de existenţa a două rapoarte pozitive consecutive. Misiunile Comisiei Europene sunt formate din reprezentaţi ai secretariatului general de la această instituţie şi din experţi independenţi din ţările membre ale UE.
Răspunsurile României transmise deja la CE sunt confidenţiale, ne-a anunţat Alina Ghina, preşedintele CSM.
România Liberă a reuşit să identifice aceste răspunsuri cu ajutorul unor specialişti în domeniul Justiţiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Primul examen al României a început!
Subiectele discuţiilor primei misiuni a CE, care au început de ieri , vor fi axate pe răspunsurile date de România la întrebările despre : reformarea sistemului judiciar; cadrul legislativ, cu referiri inclusiv la implementarea celor patru coduri civile şi penale (succes înregistrat de Guvern, Ministerul Justiţiei şi CSM) ); reformarea practicii judiciare, care include unificarea jurisprudenţei ; formarea profesională, recrutarea, numirile şi promovările magistraţilor; distribuirea volumului de muncă la instanţe; responsabilit