Atrasi de preturile mici, romanii incep sa accepte ideea de o locui intr-o casa de lemn, desi raman in continuare mai reticenti decat occidentalii in aceasta privinta. Cat de mult prinde aceasta solutie?
Majoritatea romanilor care apeleaza la varianta constructiei unei case din lemn mizeaza in primul rand pe pretul mai scazut. Astfel, cei care solicita o astfel de lucrare dispun de un buget de circa 30.000 euro, potrivit site-ului de profil imobiliare.ro.
Pe langa pret, o casa din lemn are si alte avantaje comparativ cu o constructie traditionala. Pretul mai mic si perioada redusa de constructie, confortul termic ce nu face necesara izolarea exterioara, ideea reconfortanta a riscului scazut in cazul cutremurului si, mai mult, trendul ecologic se numara printre factorii pentru care romanii sunt atrasi in ultimul timp de solutia unei case de lemn.
Totusi, "9 din 10 romani care aleg sa cumpere o casa din lemn o fac pentru ca nu isi permit sa faca una din zidarie", a declarat pentru DailyBusiness.ro Alin Golea, directorul general al companiei de profil Phoenix Group.
Spre deosebire de romani, occidentalii adopta trendul constructiilor din lemn ca pe un stil de viata.
"Va mai dura foarte multi ani pana ce romanii vor lua in considerare si alte avantaje ale caselor din lemn", a mai spus acesta, dand exemplul costului de intretinere in timpul iernii: In cazul unei case de 150 metri patrati, incalzirea costa 1.300-1.400 lei lunar, indiferent de natura combustibilului, pe cand incalzirea unei case de lemn cu aceeasi suprafata va costa 400 lei.
Astfel, banii din investitia intr-o casa de lemn se recupereaza in 15 ani, in timp ce o casa traditionala "va manca" suma cu care a fost achizitionata in perioada aceasta de timp, a mai spus Alin Golea.
Pretul mediu al unei case livrate de Phoenix Group este d