Nicio şcoală nu poate organiza învăţământ în trei schimburi. Cele care nu au spaţiu pentru toţi elevii îşi pot forma clase în şcolile din apropiere. Sursa: CODRIN PRISECARU
Astăzi începe cea de-a doua etapă de înscriere la şcoală, în care se depun cererile de înscriere pentru copiii ce nu fac parte din circumscripţie. Conform datelor Ministerului Educaţiei, după prima etapă de înscriere au fost înregistraţi 79% dintre boboci, iar judeţe precum Timiş, Neamţ şi Botoşani au depăşit procentul de 90%.
În Capitală, au fost înscrişi până acum în jur de 14.000 de copii, atât în clasa I, cât şi în cea pregătitoare, şi mai sunt peste 7.000 de locuri disponibile.
Primul venit, primul servit
Şcolile din toată ţara au publicat ieri criteriile pentru departajarea elevilor, dacă numărul cererilor este mai mare decât cel al locurilor.
Cele mai multe dintre ele favorizează copiii ai căror părinţi lucrează în apropierea şcolii şi pe cei care au bunici sau rude care locuiesc în zonă.
Există însă şi instituţii în care directorii au stabilit ca în selectarea elevilor să aplice criteriul "Primul venit, primul servit".
O situaţie delicată este cea a şcolilor în care numărul celor înscrişi depăşeşte capacitatea instituţiei, după ce părinţii şi-au făcut mutaţii.
Şcolile nu pot verifica autenticitatea vizelor de flotant
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat aseară că nu va accepta ca în şcolile aglomerate să se organizeze mai mult de două schimburi şi că, mai degrabă, încurajează şcolile să organizeze cursuri în instituţii vecine care dispun de mai mult spaţiu.
Baba a spus că nu poate verifica autenticitatea vizelor de flotant, dar că, în cazul în care se vor constata falsuri, părinţii vor fi traşi la răspundere şi copiii vor pierde locul în şcoală.
"Nu voi accepta învăţământ în trei schimburi, pentru că nu ar fi de calitate“.