Statisticile privind temperaturile medii globale publicate ieri arată că Pământul s-a încălzit cu 0,75 de grade din 1900.
Rezultatele studiului arată că cei mai calzi ani din această perioadă au fost 2005 şi 2010, fiind un pic mai calzi decât vechiul an-record, 1998, arată studiul Met Office şi Climate Research Unit, citat de „The Daily Mail". Luând în considerare marja de eroare, practic majoritatea celor mai calzi ani au avut temperaturi asemănătoare, cei mai calzi zece ani fiind în ultimii 14 ani.
Studiul a venit după ce mai multe cercetări criticate au spus că planeta s-a încălzit constant, liderul oamenilor de ştiinţă, Colin Morice, spunând că aceste date arată că încălzirea globală este un fenomen de necontestat.
Studiul a menţionat faptul că încălzirea constantă din ultimii ani este cauzată şi de includerea în analiză a temperaturilor din zona Arctică, cea care se încălzeşte cel mai rapid.
Gravitaţia se schimbă
NASA a analizat şi ea creşterea temperaturilor globale, dar dintr-un alt punct de vedere. Ei au observat că gravitaţia Pământului s-a modificat radical în ultimii ani, din cauza scăderii masei în unele zone. Sateliţii Grace au fotografiat Terra şi au observat schimbări ale forţei gravitaţionale în zona Groenlandei, aceasta pierzând 240 de gigatone între 2002 şi 2011. Practic, aceasta corespunde cu o creştere a nivelului mării cu 0,7 milimetri pe an.
„Când masa de gheaţă din Groenlanda se schimbă, la fel face şi gravitaţia", a explicat unul dintre reprezentanţii NASA.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI