Avastinul, medicament folosit in tratamentul cancerului de colon si de san, nu va fi retras de pe lista compensatelor, desi Institutul National britanic pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE) a recomandat intreruperea subventiei de la stat, pe motiv ca nu are indicatie. Declaratia a fost facuta marti de Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii in cadrul emisiunii Foc Incrucisat, de la TVR Info.
"In Anglia, intr-adevar acest medicament nu este decontat de catre sistemul de sanatate, dar medicamentul are studii de nivelul 1A, deci de certitudine, ca medicamentul da rezultate in astfel de tratamente iar comisia de specialitate de la noi nu a fost de acord cu retragerea lui de pe lista; el ramane in continurae pe lista (compensatelor, n.r.), comisia a adus dovezi stiintifice ca medicamentul are indicatie in toate cele 4-5 categorii de boli, recomandate de producatori si confirmate de studii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.
Vasile Cepoi a precizat ca deocamdata nu mai sunt alte medicamente care sa fie mentinute pe lista compensatelor, chiar daca Institutul britanic a recomandat eliminarea subventiei.
Incepand cu data de 1 aprilie, Ginkgo Biloba, Eritropoetina si Endorspeina vor putea fi prescrise doar pentru indicatia de baza pentru care producatorii au inregistrat medicamentele, a anuntat marti, Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Secretarul de stat in MS a precizat ca in 2011 s-au cheltuit pentru prescriptia Ginkgo Biloba 16 milioane de euro.
Modificarile facute de Minister reprezinta primele masuri privind revizuirea pachetului de baza recomandate de raportul Institutului Britanic NICE. Avastinul, medicament folosit in tratamentul cancerului de colon si de san, nu va fi retras de pe lista compensatelor, desi Institutul National britanic pentru Sanatate si Exce