Contractele cu "baietii destepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, au afirmat surse din domeniu. In schimb, pe piata libera se desfasoara 28% din tranzactii (piata pentru ziua urmatoare, piata intra-zilnica, piata centralizata a contractelor bilaterale, piata de echilibrare). Restul de 50% reprezinta piata reglementata. In ceea ce priveste contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica, autoritatile statului analizeaza posibilitatea rezilierii lor.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca "lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic".
Ministrul spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor. Contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care "nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar" in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Ministerul Justitiei urma sa faca aceasta analiza pana pe 23 februarie, insa termenul a fost prelungit. Pe 15 februarie a expirat si termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale.
Unul dintre argumentele Hidroelectrica pentru relatia cu "baietii destepti" era ca nu pot fi incheiate contracte bilaterale pe OPCOM pe o perioada mai mare de un an. Hidroelectrica a transmis in mai multe randuri mesajul ca sunt "ideale" contractele pe termen lung care au