Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi cel al Finanţelor Publice au semnat ieri un protocol cu Institutul Naţional de Statistică (INS), pentru a-şi „reconcilia" datele referitoare la numărul de salariaţi.
Acest protocol ar trebui să permită optimizarea politicilor privind piaţa muncii şi o cunoaştere mai apropiată de realitate a numărului de angajaţi existenţi în România. Din cauza metodologiilor diferite de lucru, există câteva seturi de cifre referitoare la numărul salariaţilor. La sfârşitul lui octombrie 2011, de exemplu, în sistemul Revisal erau înregistraţi 5,2 milioane de salariaţi, iar la INS figurau 4,2 milioane de angajaţi.
Un alt treilea număr este oferit de baza de date a caselor de pensii, unde se depun contribuţiile sociale, şi unde existau în jur de 4,8 milioane de persoane înregistrate, la sfârşitul lui octombrie anul trecut.
Diferenţa vine, în principal, din metodologia diferită folosită de respectivele instituţii. INS se bazează pe anchete şi ia în considerare numai firmele cu mai mult de patru angajaţi. De aceea, numărul de la inspectoratele de muncă, în care apar şi salariaţii din firmele foarte mici, unde uneori apare doar patronul, este mult mai apropiat de realitate. Potrivit datelor de la inspectoratele teritoriale, la cei 5,258 milioane de salariaţi existau 6,276 milioane de contracte de muncă active, deoarece există persoane care au mai multe contracte de muncă.
5,2 milioane de salariaţi avea România în octombrie 2011.