Unităţi din forţele speciale ale armatei ruse au debarcat în Siria, prin portul Tartous, scrie presa internaţională, citând agenţii de presă de la Moscova.
Militarii ruşi, din cadrul forţelor antiteroriste ar fi ajuns în zonă, la bordul navei Iman. Potrivit presei ruse, ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că nava Iman a acostat la Tartous, dar susţine că este vorba doar despre o escală, pentru că trebuie să se deplaseze în Golful Aden, pentru a participa la lupta împotriva pirateriei. Oficialii ruşi au precizat că la bordul navei se află un echipaj civil şi trupele de securitate.
De asemenea, regimul Assad dezminte că ar fi primit militari din forţele speciale din Rusia. În acelaşi timp, Rusia face apel către Siria să accepte imediat un armistiţiu cotidian. O sursă militară siriană a calificat drept nefondate relatările din mass-media internaţională, potrivit cărora nave de război ruseşti ar fi adus în Siria forţe antiteroriste, transmite agenţia de ştiri oficială Sana.
Totodată, Rusia a făcut apel către Siria să aprobe imediat cererea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) privind instituirea unui armistiţiu cotidian. Asta pentru a permite accesul CICR la răniţi şi civili care trebuie să fie evacuaţi. Solicitarea vine în urma unei întâlniri a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov cu Jakob Kellenberger de la Crucea Roşie.
Armata siriană a achiziţionat cea mai mare parte a armamentului său din Rusia, care este principalul susţinător al preşedintelui Bashar al-Assad. Volumul de armament importat de Siria a crescut cu 580% în perioada 2007-2011, în comparaţie cu cinci ani în urmă, se menţionează în raportul Institutului Internaţional de Cercetare a Problemelor Mondiale de la Stockholm.
Din Rusia, Siria a importat 72% din volumul total al importurilor în ultimii cinci ani. În 2011, Rusia a continuat să livreze Damas