Sindicatul Combinatului Mechel Câmpia Turzii acuză acţionariatul majoritar rus că a încălcat, după privatizarea din 2003, atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE, avertizând că există riscul închiderii societăţii, informează Mediafax.
Potrivit unei scrisori deschise a Sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii adresată, marţi, autorităţilor guvernamentale responsabile de privatizarea metalurgiei şi remisă presei, după nouă ani de la privatizarea Combinatului Mechel Câmpia Turzii, acesta se confruntă cu o "situaţie gravă, existând chiar riscul închiderii activităţii". Astfel, cei 1.900 de angajaţi riscă să rămână fără un loc de muncă, lucru care ar afecta aproape jumătate din populaţia Câmpiei Turzii.
"Prezentată ca un mare succes al guvernului din 2003, privatizarea s-a dovedit a fi un mare eşec, atât pentru angajaţi, cât şi pentru locuitorii municipiului. Promisiunile acţionariatului majoritar rus s-au dovedit a fi doar baloane de săpun şi s-au închis oţelăriile, trei laminoare, două trăgătorii, iar numărul de personal a ajuns de la 5.600 la 1.900, încălcând atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE. ", se arată în scrisoare.
Reprezentanţii Sindicatului Mechel Câmpia Turzii spun că în momentul privatizării acţionariatul majoritar rus a promis păstrarea celor 5.600 de locuri de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea salariilor.
Sindicaliştii afirmă că au contestat rezultatele financiare pe 2011 ale Mechel România, susţinând că acestea ar fi fost viciate atât de preţul fixat la materiile prime furnizate de grup, cât şi de vânzarea producţiei prin intermediul Mechel Service, care are acelaşi acţionariat.
"Vrem să atragem atenţia acţionarului majoritar că n