Cheltuielile cu anumite medicamente pentru anemie sau hepatită C nu vor mai fi decontate de stat. În schimb, tratamentele postoperatorii la pacienţii care au suferit un transplant vor fi gratuite.
Mai multe medicamente scumpe vor fi scoase de pe listele de compensate şi gratuite de către Ministerul Sănătăţii (MS), care a anunţat că revizuieşte pachetul de servicii de bază la care au dreptul persoanele asigurate. În schimb, cei care au suferit un transplant vor beneficia de gratuitate pentru tratamentele postoperatorii. Modificările anunţate de minister se referă şi la numărul de zile de spitalizare, acestea micşorându-se semnificativ.
Potrivit unui acord pe care România l-a încheiat cu organisme internaţionale, MS trebuie să scoată de pe listele de compensate medicamentele costisitoare, care nu tratează în mod direct boli pentru care statul trebuie să plătească o mulţime de bani, cum ar fi bolile cronice. „Primele măsuri pe care le adoptăm pentru regândirea pachetului de servicii de bază se referă la două aspecte importante, şi anume limitarea prescrierii în sistemul de asigurări a unor medicamente aflate în listele de medicamente compensate şi gratuite, precum şi revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferitele grupe de diagnostic", a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Medicamente care nu şi-au dovedit eficienţa
Până în acest moment au fost puse în dezbatere mai multe proiecte de acte normative, care prevăd modificarea listelor de medicamente. Primele „victime" au fost Epoetinum alfa, Epoetinum beta şi Erdoseină. Primele două sunt folosite în special pentru anemie sau hepatita C. „Aceste medicamente nu sunt larg folosite, ci în special pentru boli cronice. Ele sunt derivate de eritropetină şi stimulează formarea globulelor roşii în măduva osoasă. Se dau pacienţilor cu anemii severe cauzate de transplante medulare