Ministerul Economiei a semnat luni contractul de intermediere cu sindicatul format din Erste, BCR, Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital&Investment pentru listarea pe bursă a Romgaz.
Statul intenţionează să vândă pe bursă 15% din acţiunile Romgaz, tranzacţia fiind programată să aibă loc în iulie sau septembrie. Oferta de listare a Romgaz ar putea fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti, fiind evaluată la circa 400 de milioane de euro.
Sindicatul de intermediere va încasa un comision de 1,16% din valoarea tranzacţiei, adică circa 4,6 milioane de euro.
Deşi Erste este oficial conducătorul consorţiului de listare a Romgaz, Goldman Sachs este piesa cea mai importantă din acest consorţiu, deoarece o ofertă de asemenea anvergură are nevoie de promovare puternică la nivel internaţional şi trebuie să atragă investitori din Europa, Asia şi America.
Numele Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de investiţii din lume, ar putea face diferenţa dintre închiderea cu succes a ofertei şi un nou eşec, precum cel de anul trecut de la Petrom. Statul nu a reuşit anul trecut să vândă 9,84% din acţiunile Petrom, cea mai valoroasă companie din România, printr-o ofertă publică de peste 450 mil. euro derulată pe bursă. Unii au pus eşecul pe seama intermediarului selectat de stat, respectiv banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia. Ruşii care au fost în consorţiu cu EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital au fost câştigătorii surpriză de la Petrom, suflându-le oferta americanilor de la Goldman Sachs (care erau în consorţiu cu UniCredit), datorită comisionului foarte mic solicitat, de circa 0,325% din valoarea ofertei, de două ori mai mic decât cel al Goldman Sachs (0,74%).
La Romgaz, consorţiul Erste-BCR-Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital&Investment i-a avut ca adversari pe JP Morgan şi pe Citi. Citi a mers în conso